- Details
- Category: Endoskopi
- Hits: 7974
Robotik Cerrahi nedir? Ne avantajları vardır?
‘Da Vinci’ olarak bilinen robotik cerrahi dünyanın saygın cerrahi merkezlerinde kullanılmaktadır. Özellikle kadın hastalıkları ve doğum alanında kullanımı yaygındır. Bu sistem kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahinin bir üst seviyesindedir. Çok üst seviye, ileri düzey teknolojik bir yöntemdir.
Kapalı ameliyatın tüm avantajlarına ek olarak robotun sağladığı avantajları da içerir. Normal kapalı ameliyatın avantajları için tıklayınız…
Robotik cerrahinin normal kapalı ameliyata üstünlükleri:
- Cerraha 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü bir görüntü sağlaması. Normal kapalı ameliyatta cerrah ameliyat sahasını 2 boyutlu olarak bir ekranda görmektedir. Bu da derinlik hissi olmaması anlamına gelir. Robotik cerrahide cerrah derinlik hissine sahiptir ve her iki gözü ile ameliyatın tam içerisindedir.
- Cerrahi aletlerin 7 planda, 360 derece, insan elinin yapamayacağı şekilde manevralar yapabilmesi. Bu özellik cerraha inanılmaz kolaylıklar sağlamaktadır. Normal kapalı ameliyat ile dikiş atılması çok zor olan bölgelere robot ile çok kolay şekilde dikiş atılabilir. Anatomik diseksiyon çok daha kolay ve detaylı bir şekilde yapılabilir.
- Kameranın fazladan büyütme sağlaması. Fazladan büyütme ile cerrah anatomiyi, sinirleri, damarları, kanamaları ve problemleri daha iyi görür.
- Kanama miktarının daha az olması. En ufak kanama odakları fazladan büyütme ve 3 boyutlu şekilde görülebildiği için kanama kontrolü daha iyi yapılabilir.
- Normal kapalı ameliyat aletlerinin giremeyeceği yerlere manevralar yaparak girebilme.
- Cerrahın el titreme riskini ortadan kaldırması.
- Cerrahın el harekeleri istenilen oranda yavaşlatılabilir. Bu yöntem ile çok çok hassas hareketler yapabilme.
- Aynı anda 3 kolu kontrol edebilme. Cerrah tek başına asistana ihtiyaç duymadan 3. koldaki aleti kullanabilir.
- Çift cerrahi konsol olan robotlarda 2 cerrahın aynı anda ameliyata katılabilmesi.
Robotik cerrahi işlemleri:
Yapılacak cerrahi işleme göre hasta 1 gün önceden hastaneye yatırılır. Kan değerleri gibi rutin parametreler değerlendirilir ve ameliyat için anestezi onayı alınır. Gece 24.00’dan sonra aç ve susuz kalması gereklidir. Ameliyat vaktinde ameliyathaneye alınır. Hasta uyutulduktan sonra göbek deliğinden çok küçük çaplı bir iğne girilerek karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Sonrasında 8 mm çaplı içi boş bir boru (trokar) ile karın içine girilir. Buradan kamera sokulur. Yapılacak cerrahiye bağlı olarak bu trokarın 6-10 cm sağına ve soluna 2 adet trokar sokulur. Ayrıca 5-10 mm çapında 1 adet asistan trokarı sokulur. Daha sonra robot hastaya yaklaştırılır ve robot kolları bu trokarlara kenetlenir. Robotun aletleri bu trokarlar içerisinden geçirilerek karın içerisine sokulur. Robota hangi bölgede (örneğin rahim) ameliyat yapılacağı gösterilir (targeting) ve kilitleme sağlanır. Artık her şey hazırdır. Cerrah cerrahi konsola oturur. Bu konsolda kameradan gelen 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntüyü görür, parmaklarını master denilen aletlere takar ve yaptığı tüm hareketler robot kollarına iletilir.
Hacettepe Üniversitesi’nde bulunan robot Da Vinci Xi olup dünyadaki en gelişmiş, en son model robottur. Ayrıca bu robot çift cerrahi konsola sahiptir.
Tarafımdan gerçekleştirilen robotik cerrahi ameliyatlarından bazılarını izlemek için lütfen tıklayınız...
- Details
- Category: Endoskopi
- Hits: 5744
Rahim alma ameliyatı en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Rahim karından açılarak (açık cerrahi), vajinal olarak (alttan) ve kapalı yöntem (laparoskopik) olarak alınabilir. Günümüzde en sık uygulanan yöntem halen açık yöntem olmakla ile birlikte kapalı yöntemin sağladığı avantajlar nedeni ile (Kozmetik olarak çok daha iyi, ameliyat sonrası ağrı daha az, ameliyat sonrası enfeksiyon oranları daha az, ameliyat sonrası eve dönüş daha kısa, ameliyat sonrası günlük işlere dönüş çok daha hızlı, ameliyat sonrası oluşan karın içi yapışıklıklar daha az, daha kolay ve güvenli ameliyat, kanama daha az, kan verme ihtiyacı daha az) kapalı yöntem son yıllarda tercih edilir hale gelmiştir. Kapalı yöntemin bu kadar avantajlarına rağmen halen istenilen düzeyde yaygınlaşamamasındaki en büyük engel cerrahi tecrübe gerektirmesidir. Kapalı yöntem ile rahim alacak cerrahın yeterli deneyime sahip olması için Kadın Doğum Uzmanlığını aldıktan sonra endoskopik cerrahi konusunda çalışmalar yapmış olması gereklidir. Amerika Birleşik Devletlerinde kadın doğum uzmanlığı sonrası “Minimally Invasive Gynecology” yan dalı olarak 2 yıl çalışma gereklidir. Ülkemizde ise endoskopi ile ilgili halen bir yan dal oluşmamış olsa dahi, kadın doğum uzmanları yurt için veya yurt dışı kurslara katılarak deneyimlerini artırmaktadırlar.
Kapalı yöntem ile rahim alma ameliyatının avantajları için tıklayınız…
Kapalı yöntem ile rahim alma ameliyatının Full HD kalitede izlemek için tıklayınız...
- Details
- Category: Endoskopi
- Hits: 5350
Yapmış olduğum ileri düzey laparoskopik (kapalı) ameliyatların bazıları(©Tüm hakları Prof. Dr. İbrahim Esinler’e aittir. İzinsiz olarak kopyalanamaz.). Bu ameliyatların videoları video bölümü altında bulunabilir.
- Details
- Category: Endoskopi
- Hits: 22376
Histeroskopi nedir?
Modern jinekolojik uygulamalarda histeroskopi kendisine sarsılmaz bir yer bulmuş olup, bir çok patolojinin tanı ve tedavisinde kullanılmaktadır. Enerji modaliteleri ve histeroskop teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte histeroskopinin kullanımı artacaktır.
- Details
- Category: Endoskopi
- Hits: 14520
Endoskopik cerrahinin (kapalı ameliyat) avantajları nelerdir?
Read more: Endoskopik cerrahinin (Kapalı ameliyat) avantajları nelerdir?