Dış gebelik nedir?
Dış gebelik nedir?
Dış gebelik rahim içerisinde yerleşmesi gereken bebeğin rahim içerisinden başka yerde yerleşmesi olarak tanımlanır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %2’sinde görülür. En sık yerleşim yeri tüplerdir. Yumurtalık üzerine, karın boşluğuna veya bağırsaklar üzerine dahi yerleşebilir.
Tüpte dış gebelik
Dış gebelik olasılığını artıran nedenler nelerdir?
- Daha önceden dış gebelik geçirmiş olmak
- Daha önceden tüp cerrahisi geçirmek
- Tüpün bağlanmış olması
- Rahim içi araç varlığı
- Kısırlık
- Yardımcı üreme teknikleri (Aşılama ve tüp bebek)
- Pelvik enfeksiyon geçirmiş olmak (rahim, tüp ve yumurtalıkların iltihabı)
- Sigara içmek
- Çok sayıda farklı kişi ile cinsel ilişki
- Daha önce sezaryen doğum yapmış olmak
Şikâyetler
Adet gecikmesi sonrası vajinal kanama ve kasık ağrısı dış gebelikte en sık görülen şikâyetlerdir. Bu şikâyetleriniz var ise hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Geç kalınmış olgularda karın içerisine dış gebeliğin patlaması ve aşırı kanma sonucu bayılma, terleme, düşme ve ölüm görülebilir.
Tanı:
Tanıda USG çok önemlidir. Kanda gebelik testi 1000 ünitenin üzerinde ve rahim içerisinde gebelik kesesi görülmüyor ise dış gebelik ön tanısı konulur. USG’de dış gebelik görülebilir.
Tedavi:
Tedavide uygun şartlar var ise ilaç tedavisi planlanabilir. Hastanın genel durumu iyi ise, dış gebelikte bebeğin kalp atımları görülmüyor ise, dış gebelik çapı 4 cm’nin altında ise, kanda gebelik testi 15000 ünitenin altında ise, ilaç için kontraendikasyon yok ise ilaç tedavisi verilebilir. İlaç olarak aslında bir kanser ilacı olan metotraksat düşük dozlarda kullanılır. Tek doz veya çoklu doz olarak kullanılabilir iken sağladığı avantajlar nedeni ile tek doz tedavi daha iyidir.
Bu ilacı mutlaka hastaneye yatarak almalısınız. İlaç verilmeden önce boy ve kilonuz ölçülür. Vücut yüzeyiniz hesaplandıktan sonra metre kareye 50 mg ilaç olacak şekilde ilaç uygulanır. İlaç uygulandıktan 3-4 saat sonra kendinizi iyi hissediyor iseniz taburcu olabilirsiniz. 4. gün ve 7. gün olmak üzere 2 kez kanda gebelik testi yapılır. Değerler arasında %15’den fazla düşme var ise tedavinin başarılı olduğu kararına varılır. Düşme yeterli değil ise tek doz daha uygulanabilir. Kanda gebelik testiniz negatif oluncaya kadar haftada 1 kez kanda gebelik testi vermelisiniz.
İlaç verildikten 1-2 gün sonra kasık ağrısı oluşabilir. Buna ayrılma ağrısı denir. Doktorunuza haber vermelisiniz.
Cerrahi tedavi:
Cerrahi tedavi mümkün ise sağladığı avantajlarından dolayı laparoskopik olarak yapılmalıdır. Laparoskopinin sağladığı avantajlar için tıklayınız. Laparoskopide karın içerisinde kan var ise temizlenir, dış gebelik tüpte ise tüp üzerine küçük bir kesi yapılarak dış gebelik buradan çıkarılır. Tüp zaten patlamış ise, kanama var ise, daha sonraki gebelikte dış gebelik oranı arttığı için tüpün alınması gerekebilir.
Önemli uyarı:
Gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez doktorunuza muayene olunuz. Normal gebelik mi dış gebelik mi ayrımı hemen yapılmalıdır.