Tüp bebekte yüksek gebelik oranı, yüksek başarı, yüksek eve sağlıklı bebek götürme oranı
Tüp bebek uygulamasında yüksek gebelik oranları için hastaya özel bireyselleştirilmiş tüp bebek protokolü, çok iyi bir tüp bebek laboratuvarı ve iyi bir klinik uygulama gereklidir. Mart 2010 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu yönetmeliğe göre 35 (kadın yaşı) yaş altında 1. ve 2. tüp bebek uygulamalarında yalnızca 1 embriyo rahim içine bırakılabilmekte, 3 ve üzeri tüp bebek uygulamalarında en fazla 2 embriyo rahim içerisine bırakılabilmektedir. 35 yaş üzerinde ise en fazla 2 embriyo rahim içerisine bırakılabilmektedir. Bir diğer değiş ile rahime bırakılan embriyoların sayısı yasa ile azaltılmıştır. Bu nedenle rahim içerisine bırakılacak olan embriyoların çok çok kaliteli olması gereklidir ki az sayıda olmalarına rağmen rahim içerisine tutunabilsinler ve gebelik elde edilebilsin.
Blastokist embriyosu embriyonun döllenmeden sonraki 5. gündeki haline denir ve 3. gün embriyolara göre rahime tutunması olasılığı daha yüksektir. Aşağıda 5. gündeki bir embriyo görülmektedir (Blastokist).
Şekil 1. 5. gün blastokist embriyo (yüksek tutunma oranı)
Şekil 2. 3. gün embriyo (5. gün embriyoya göre daha düşük tutunma oranı)
Embriyoların blastokist aşamasına ulaşabilmesi için 3. gün embriyosuna göre 2 gün daha fazla laboratuvar ortamında yaşayabilmeleri gereklidir. Bu nedenle tüp bebek laboratuvarının kalitesi ve başarısı blastokiste gitme oranını belirler. Laboratuvar ne kadar kaliteli ve başarılı ise blastokiste gitme oranı o kadar yüksek olur ve dolayısı ile gebelik başarı oranı o kadar yüksek olur.
Tüp bebek gebelik oranlarını internet ortamında yayınlamak yasalar ile yasak. Bu nedenle gebelik oranlarımızı veremiyoruz. Fakat blastokiste gitme oranımız %95’tir. Bir diğer değiş ile 100 hastamızın 95’inde rahime blastokist verdik ki bu da gebelik oranlarına direkt olarak yansımaktadır.
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktorunuza blastokiste gitme oranını mutlaka sorunuz. Yüksek oranlar yüksek gebelik oranı ile direkt olarak ilişkilidir.